Våra bästa tips vid stopp i toaletten

Har du fått stopp i avloppet i toaletten? Du kan vara lugn, det är faktiskt inte så svårt att få bukt på problemet.

Det kan ju såklart kännas som en mindre rolig uppgift att genomföra, men vi hjälps åt så blir allt bra. Här beskriver vi olika metoder som du kan använda dig av när det satt stopp i ledningarna.

Innan du kontaktar en rörmokare är det värt att försöka få igång ett flöde på egen hand. En rörmokare kan bli en dyr kostnad om du har otur. 

Du märker tydligt när du fått stopp. Ibland sjunger vattnet långsamt i toaletten, vattennivån kan vara väldigt låg eller så kan den stiga väldigt mycket.

Är toalettstolen fylld med vatten kan du vänta ett tag och se om vattnet långsamt sjunker. Ser du ingen skillnad på vattennivån efter ett tag bör du tömma toan på egen hand. Det gör du lättast genom att skopa upp vattnet med något verktyg du har hemma och samlar vattnet i en hink eller annan större behållare. 

Det finns fyra olika metoder som vi rekommenderar att du testar vid stopp i toaletten:

 • Hink med vatten
 • Vaskrensare
 • Rensband
 • Diskmedel och varmt vatten

Här nedan beskriver vi de olika tillvägagångssätten.

Toalett

Skapa ett tryck med en hink och vatten

Om vattnet försvinner i toalettstolen och vattennivån är låg kan du använda dig av en metod som går ut på att skapa ett förstärkt tryck med hjälp av vatten. Använd en hink eller annan behållare som rymmer minst 5 liter vatten.

Såhär löser du stopp i toan med hink och vatten:

 1. Samla vatten i en hink eller annan större behållare som rymmer minst 5 liter vatten.
 2. Håll hinken stadigt cirka en halv meter över toalettstolen.
 3. Med bestämd kraft slänger du i allt vatten i toalettstolen. Har du någon hemma som kan hjälpa dig kan du samtidigt hålla nere spolningsknappen.
 4. Förhoppningsvis har du fått till ett bra tryck som i sin tur fått loss stoppet.
 5. Testa att spola igen för att se om vattnet stiger till en normal nivå. Om problemet kvarstår kan du göra samma sak igen 2-3 gånger för att testa om proppen blir släpper mer och mer. 
 6. Klart!

Använd vaskrensare vid stopp i toaletten

En vaskrensare är det många som har hemma för att vara förberedda när stoppet väl inträffar. En vaskrensare fungerar i alla typer av avlopp hemma och är en bra investering. Det är även enkelt att använda och brukar lösa stoppen ganska smidigt.

Såhär använder du vaskrensare vid stopp i toaletten:

 1. För att göra vaskrensaren mer flexibel och mjuk kan du börja med att spola hett vatten över gummit några minuter.
 2. Ta vaskrensaren och tryck den längst ner mot kröken i toaletten.
 3. Tryck till så att sugproppen fastnar.
 4. Spola och tryck samtidigt vaskrensaren upp och ner.
 5. Förhoppningsvis har proppen släppt.
 6. Klart!

Lös stopp i toan med rensband

Har du aldrig haft stopp i avloppet innan är det inte självklart att du har ett rensband hemma, men det är ett effektivt sätt att få bukt på problemet.

Ett rensband är en stålvajer med en en spiral/krok längst fram som kan hjälpa till att få lös proppen. Rensband är något som du hittar i vanliga järnhandlar eller byggvaruhus och kostar max några hundralappar. 

Du behöver dock känna till att denna metod kräver försiktighet. Porslinet i toaletten är känsligt och stålvajern kan skada emaljen om du inte är varsam. Du behöver ha ett bra tryck för att få lös proppen samtidigt som du inte vill ta i för hårt. Här får du själv känna efter vilken nivå som känns rätt.

Såhär använder du rensband vid stopp i toaletten:

 1. Lossa rensbandet från sin behållare och vira ner det i toalettstolen med kroken/spiralen längst fram. 
 2. För rensbandet genom kröken på toaletten och mata på tills att du känner att det tar stopp. Då har du sannolikt hittat stoppet i toan.
 3. När du väl är framme vid stoppet gäller det att varsamt men med ett tryck försöka röra fram och tillbaka för att få loss proppen.
 4. Fortsätt så tills du känner att du kommer igenom och stoppet släpper.
 5. Klart!

Diskmedel kan lösa stopp i toan

Har du inga av de verktyg som vi beskriver ovan kan du alltid testa det enkla knepet med diskmedel och varmt vatten. På samma sätt som diskmedel och varmt vatten tar bort matfett när vi diskar kan det även lösa upp proppen i avloppet. Det är dock viktigt att du inte använder kokande vatten då toalettstolen kan spricka vid för hög värme.

Såhär löser du stopp i toaletten med diskmedel och varmt vatten:

 1. Börja med att hälla i 1 dl diskmedel i toalettstolen.
 2. Häll upp 5 liter vatten i en stor kastrull.
 3. Värm upp vattnet på spisen så det nästan börjar koka. Det är viktigt att det inte blir för varmt.
 4. När vattnet är tillräckligt varmt kan du hälla i det försiktigt i toalettstolen.
 5. Låt vattnet och diskmedlet ligga och verka i cirka 20 minuter.
 6. Spola!
 7. Förhoppningsvis har proppen släppt och vattnet kan rinna på som vanligt igen.
 8. Klart!

Är problemet inte löst?

Är det ingen av dessa metoder som fungerar för dig sitter proppen troligtvis för långt inne i röret. För att få bukt på problemet rekommenderar vi att du hör av dig till närmsta rörmokare för att få hjälp.

Drabbas du regelbundet av att det blir stopp i toaletten rekommenderar vi även där att du tar tag i problemet genom att kontakta professionell hjälp istället.

Förhindra stopp i toan

Det är viktigt att du tänker på vad du spolar ner i toaletten. Här vill vi bara spola ner toalettpapper och inget annat förbrukningsmaterial. Allt annat ska du slänga i avfallspåsen.

Bomullspads, bindor och tamponger sväller och fastnar lätt. Även annat papper än toalettpapper samt våtservetter kan fastna och torka. Detta kommer byggas på allt eftersom och tillslut har du ett stopp att ta tag i.

Tänk även på att hår kan fastna i gamla rör och skapa hårbollar med tiden. Spola därför inte ner hår i avloppet, släng det istället i papperskorgen.