Rensa avlopp med bakpulver

I nästan alla svenska hem finns bakpulver i skafferiet. Har det blivit stopp i exempelvis vasken, handfatet eller badkaret kan det därför vara läge att blanda ihop en magisk blandning med just denna ingrediens. Du behöver även ättika och kokande vatten, sen har du lösningen. Snabbt, enkelt och billigt. Här guidar vi dig i hur du gör en egen propplösare av bakpulver.

Så här rengör du avlopp med bakpulver – Steg för steg

Det finns ett grundrecept för att lyckas få loss stoppet i avloppet med bakpulver. Här nedan förklarar vi steg för steg hur du går tillväga. Använd samma tillvägagångssätt oavsett om du behöver rengöra handfatet, toan eller vasken i köket.

  1. Börja med att koka vatten, antingen i en kastrull eller vattenkokare. Satsa på cirka 5-10 liter. 
  2. Rensa bort så mycket hår och smuts som möjligt på egen hand i avloppsöppningen.
  3. Blanda bakpulver, ättika och några nypor salt i en behållare. Cirka 2 matskedar bakpulver bör räcka.
  4. Häll blandningen i hålet där stoppet finns. Det kommer nu börja puttra och pysa vilket är det vi vill uppnå.
  5. Låt verka i några minuter.
  6. Häll ner det varma vattnet över den puttrande blandningen i avloppet.
  7. Förhoppningsvis löser proppen upp sig och vattenflödet blir normalt igen. 
  8. Spola vatten för att se om proppen släppt.
  9. Klart!

I handfatet

Det fungerar utmärkt att rensa avlopp i handfatet med bakpulver. Det viktiga är att du rengör så mycket som möjligt i hålet innan för att få så bra förutsättningar som möjligt att lyckas. Se till att få bort mycket hår och annat smuts. Gör sedan som vi beskriver ovan, steg för steg.

Skulle det inte fungera med bakpulver kan du försöka plocka isär vattenlåset och rengöra på djupet. Här beskriver vi hur du går tillväga när du ska rensa handfat.

I vasken och diskhon

Samma princip gäller i vasken eller diskhon i köket. Har du stopp i vasken eller i diskhon kan du testa göra din egen propplösare med bakpulver och ättika. Även här bör du se till att rengöra så mycket som möjligt innan du kör igång. Viktigt är att du spolar rent med vatten ordentligt efter att du sköljt bort bakpulver-lösningen i avloppet. Låt gärna vattnet spola i några minuter.

Försvinner inte stoppet i köket kan du använda någon av våra andra metoder som vi beskriver här: Rensa avlopp i vasken.

Andra tips

Har du inte bakpulver hemma kan du göra en liknande blandning med bikarbonat istället. Här beskriver vi hur du rensar avlopp med bikarbonat.

Får du inte bukt på problemet med din hemmagjorda propplösare kan du testa någon av dessa tekniker och verktyg: