Rensa avlopp i handfat

Har vattnet börjat rinna långsammare i handfatet? Det är vanligt att det blir stopp i avlopp i handfat med tiden. Smuts, hår och fettrester samlas i rören och skapar tillslut ett stopp ofta likt en hårboll. Har du av misstag råkat spola ner något i avloppet kommer du också märka att det satt stopp när vattnet inte rinner igenom som det ska.

Har du tur kan problemet vara löst bara genom att dra upp hår som sitter fast i den så kallade bottenventilen. Men rinner vattnet fortsatt långsamt är det läge att skruva loss vattenlåset för att få bukt på stoppet. Det är det mest effektiva sättet.

Handfat

Så här löser du stopp i handfatet:

  1. Se till att du når alla delar av vattenlåset som sitter under handfatet. Plocka bort eventuella lådor eller saker som står i vägen. 
  2. Ta fram en behållare av något slag som du kan samla slagg i.
  3. Plocka isär alla bitar av vattenlåset. Ta bilder eller memorera hur bitarna ska sättas tillbaka senare.
  4. Sitter stoppet vid någon skarv här kommer du märka det. Få loss proppen och släng den i behållaren.
  5. Rengör varje bit noggrant med någon form av rengöringsmedel och borste.
  6. Sätt tillbaka alla bitar på samma sätt som innan.
  7. Rengör även ventilen i handfatet så du säkerställer att inget hår sitter kvar.
  8. När alla bitar är på plats kan du spola igenom vatten igen och förhoppningsvis fått tillbaka rätt flöde.
  9. Klart!

Såhär kan du förhindra stopp i handfatet

För att inte riskera att det blir stopp i avloppet med tiden är det viktigt att hår och slaggprodukter inte spolas ner. Var uppmärksam och tänk efter vad som följer med ner i rören.

För att fånga upp hår som gärna vill hamna i handfatet kan du använda dig av en så kallad hårfångare. Denna fäster du i ett av hålen i bottenventilen vilken sen fångar upp hår som lyckas sköljas ned.

Det finns även något som kallas för hårsil som passar i vissa handfat. Dessa hårfångare hittar du vanligtvis hos byggvaruhandlare eller hos exempelvis Clas Ohlson.

Läs mer om hårfångare här!