Rensa avlopp i duschen

Rinner vattnet långsamt i duschen igen? Det är ganska vanligt att avloppet i duschen täpps igen med jämna mellanrum. Det är allt ifrån tvålrester och fetter till hår och damm som enkelt fastnar i ledningarna. Speciellt om du har långt hår, då blir det snabbt stopp om du inte regelbundet rensar avloppet eller använder en hårfångare.

Misstänker du att det har blivit stopp i golvbrunnen i duschen kan du börja med att rensa vattenlåset för att säkerställa att vattnet kan rinna ner i rören.

Så här rensar du avlopp i dusch:

  1. Ta bort brunnslocket i duschen. Det kan vara svårt att få upp med fingrarna så använd något smalt verktyg, exempelvis en skruvmejsel.
  2. Torka av undersidan av locket med papper. Skölj av resterande smuts så att locket blir helt rent.
  3. Ta upp vattenlåset. Det kan finnas ganska mycket smuts här så ha gärna en hink, plastpåse eller annan behållare tillgänglig som du kan hälla det i. Töm vattenlåset så gott det går.
  4. Töm vattenlåset och rengör det noggrant. Använd papper eller en trasa för att få bort så mycket som möjligt. Ibland kan du behöva rengöringsmedel för att alla fettavlagringar ska släppa.
  5. Se även till att rengöra golvbrunnen. Ta bort slamrester om det ligger något i hålet och skölj sedan rent.
  6. Tryck tillbaka vattenlåset. Var noga med att det sitter fast ordentligt för att inte riskera att illaluktande dofter smyger sig igenom. 
  7. Fyll upp med vatten igen.
  8. Lägg på brunnslocket.
  9. Klart!

Om stoppet inte försvunnit

Nu ska förhoppningsvis vattenflödet vara normalt igen. Upplever du att stoppet fortfarande är befintligt kan det sitta längre ner i rören. Då behöver du med hjälp av exempelvis ett rensband för försöka lossa på proppen. Detta gör du genom att föra ner rensbandet i avloppsröret när vattenlåset är borttaget.

Alternativt att du testar med en propplösare först för att försöka lösa upp proppen. Är det en hårboll som fastnat kan det dock vara svårt att få önskad effekt med en propplösare. Kan du inte lösa problemet på egen hand behöver du troligtvis kontakta en rörmokare för professionell hjälp.

Så motverkar du stopp i duschen

För det första bör du med jämna mellanrum rensa golvbrunnen och vattenlåset från smuts. Eftersom långa hårstrån är en stor bov till långsamt vattenflöde i duschen är det bra att använda sig av en hårfångare eller ett hårfilter. Ett hårfilter lägger du i vattenlåset precis under golvbrunnslocket. Där kan då hår och damm samlas upp istället för att rinna ner i avloppet. Filtret kan du tömma regelbundet och på så sätt motverka risken för stopp.