Rensa avlopp i badkar

Rinner vattnet långsamt i badkaret? Eller är det totalstopp? Det är ingen fingöra att lösa stopp i badkaret. I de flesta fall är det hår som samlats och skapar ett stopp vilken måste tas bort för att få vattenflödet att fungera igen. Antingen är det stopp i golvbrunnen eller direkt i badkaret, men ofta sitter stoppet ganska ytligt och inte långt ner i rören. Därför är det också ganska enkelt att åtgärda.

Det är ingen hemlighet att det kommer lukta illa när du tar dig an problemet. Vi rekommenderar att du använder ett par handskar för att slippa skita ner händerna allt för mycket. 

Badkar

Så här löser du stopp i badkaret:

 1. Börja med att försöka rensa avsloppshålet direkt i badkaret genom att lokalisera om det är hår som sitter fast.
 2. Kvarstår problemet även om du rensat hålet direkt i badkaret behöver du rensa avloppsbrunnen.
 3. Ligger golvbrunnen gömd under badkaret behöver du haka av frontplåten på badkaret för att komma åt avloppsbrunnen och avloppsröret.
 4. Det är oftast ett ett plaströr med böjda delar som går från badkaret och ner i golvbrunnen. Vrid till och plocka lös dessa delar.
 5. Rengör delarna med något smalt verktyg som exempelvis en flaskborste eller skruvmejsel.
 6. Lyft bort gallret som ligger på avloppsbrunnen. 
 7. Ta fram en plastpåse eller annan behållare som du kan lägga all smuts i.
 8. Gräv i brunnen med händerna. Försök få bort så mycket smuts och hår som möjligt. 
 9. När du fått bort allt i hålet bör du även göra rent hela avloppsbrunnen. Använd såpa och skurborste för att göra rent. Var noga!
 10. Häll i varmt vatten för att få lös det sista fettet i brunnen.
 11. Sätt tillbaka gallret på avloppsbrunnen. 
 12. Sätt ihop avloppsröret och fäst det på samma sätt som det ursprungligen gjorde.
 13. Testa vattenflödet genom att spola vatten i badkaret.
 14. Förhoppningsvis har stoppet försvunnit och vattnet rinner igenom som vanligt.
 15. Klart!

Vad kan du göra för att förhindra stopp i badkaret?

Idag finns det flera smidiga lösningar på marknaden som förhindrar att framförallt hår åker ner i avloppsrören och skapar stopp. Du kan exempelvis använda en så kallad hårfångare som du fäster i hålet i bottenventilen. Den samlar sedan upp allt hår istället för att det ska följa med ner i avloppet. Dessa kan du sedan enkelt rensa med jämna mellanrum. Hårfångare, eller hårfälla som det också kallas, hittar du hos vanliga byggvaruhandlare och finns i lite olika utföranden. Läs mer om hårfångare här.

Du kan även använda något som kallas för propplösare. Detta är någon du regelbundet kan använda när du märker att det börjar rinna lite långsammare än vanligt i avloppet. Här kan du läsa mer om propplösare.